De voor- en nadelen van plasma aanstekers

26 juli 2022

Plasma aanstekers zijn een leuke gadget om te hebben en een uitstekend cadeau om te geven. Een plasma aansteker kan voor iedereen handig zijn, zelfs voor mensen dat niet roken of een sisha pen roken. Ze hebben een heleboel voordelen ten opzichte van een gewone aansteker. Maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen. Daarom hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van een plasma aansteker voor je op een rijtje gezet!

De voordelen van een plasma aansteker

Plasma-aanstekers zijn milieuvriendelijk

Dankzij deze oplaadbare aanstekers is het gebruik van lucifer, wegwerpaanstekers of aanmaakblokjes niet meer nodig. Het is een gemakkelijke manier om het afval dat zich ophoopt in de natuur en op de stortplaats te verminderen. Aan het einde van de levensduur van de aansteker kan deze ingeleverd worden bij een recycle punt voor elektronica.

Plasma aanstekers zijn eenvoudig op te laden

Er is geen vloeistof nodig om een plasmaaansteker op te laden. Plasma-aanstekers werken namelijk op batterijen en de nieuwe modellen hebben ook een USB-poort, waardoor je hem onderweg zou kunnen opladen met een battery bank, al is dat niet vaak nodig want de meeste plasma-aanstekers kunnen tot wel 4 pakjes sigaretten aansteken met een volle batterij.

Plasma-aanstekers werken in de wind

Een plasma-aansteker maakt gebruik van een plasmaboog voor het aansteken. Dit is een pluspunt want hierdoor kun je gemakkelijk een kampvuur aansteken om warm te worden tijdens een winderige kampeertocht.

Een plasma aansteker is veiliger dan een butaan aansteker

Een butaan aansteker is eigenlijk een klein bakje met ontvlambaar gas, dat gemakkelijk kan breken. Een plasma aansteker bevat geen ontvlambaar gas en heeft ook veiligheidsvoorzieningen die voorkomen dat er een elektrische vlam ontstaat als het deksel is gesloten.

Vlam loos aansteken met een plasma aansteker

Plasma-aanstekers zijn volledig vlam loos, omdat de ontsteking is gebaseerd op een plasmaboog die 1100 graden warmte produceert. De plasmaboog verwarmt het doel snel en veilig.

De nadelen van plasma-aanstekers

Hoge toon

Alle plasma aanstekers maken een soort hoge toon wanneer ze worden aangestoken. Soms kan het een zachte elektrische zoem zijn, in andere gevallen een scherpe piep. Sommige mensen kunnen dit als vervelend ervaren.

Klein verlichtingsoppervlak

Dit zal niet bij alle modellen het geval zijn, maar sommige plasma-aanstekers maken een vrij kleine boog. Het kan dan zijn dat je de sigaret of aansteker een beetje moet rollen zodat de hele punt vlam vat.

Lees hier waarom een plasma aansteker een goede investering is.

Lees ook:  Wat is e-liquid?

Meer nieuws